sâmbătă, noiembrie 29, 2008

Eroarea nr. 1: Noi.

Suntem plini de erori, noi, oamenii. Cine ne-a creat, ne-a făcut aşa cu intenţie, ca să avem cu ce să ne umplem viaţa. Să căutăm constatant piese de schimb unul la altul… Dacă am fi fost perfecţi, nu am fi dat greş niciodată. Ne-am fi născut perfect sănătoşi şi cu dimensiuni ideale, fără a fi nevoie de retuşuri. Am fi crescut în ritm constant şi identic, fără coşuri, dureri menstruale şi revolte adolescentine. Am fi fost cu toţii “primii în clasă”, olimpici şi bursieri. Ne-am fi potrivit perfect din prima cu oricine, că doar am fi fost cu toţii ideali, fără lipsuri ce trebuie completate. Un şir interminabil de cupluri perfecte şi interschimbabile... Fără relaţii nereuşite şi gelozii, fără suferinţe, singurătăţi, antipatii sau eşecuri. Totul ar fi fost perfect uniform şi previzibil.

Avem aspiranţi la un asemenea scenariu? Ridicaţi o mână. Eu? Nu, mulţumesc, eu mă aşez aici de-o parte… căci ştiu sigur că asta ar fi reţeta perfectă pentru nebunie. Poate că suntem defecţi, peticiţi şi imperfecţi, trimişi în lumea asta să căutăm ce anume ne lipseşte şi cu ce trebuie completat. Poate că nu ne dăm seama de la început că ne lipseşte ceva, dar într-un final acceptăm că suntem plini de erori. Nu ne place foarte mult cum arătăm, cum vorbim şi ce prieteni avem, unde lucrăm şi câţi ani tocmai am împlinit. Parcă ar mai trebui să ne maturizăm şi nu am găsit încă ce căutăm, sau pe cine… Iar când ne descoperim neputinţele, spaimele şi complexele, încercăm să le ascundem de ochii lumii, să le dosim cu grijă înainte de a ieşi din casă în spatele privirii nonşalante, a acelui “totul merge perfect în viaţa mea, uite, păşesc cu încredere, nu-mi lipseşte nimic… nu te mai uita la mine!”

Dar nu ne gândim vreo clipă că, deşi suntem bucăţi strâmbe şi neuniforme, dacă ne apropiem unii de alţii formăm un puzzle perfect. Şi nici o altă piesă nu ne-ar putea lua locul, pentru că întregul n-ar mai fi la fel. Nu suntem “oameni” decât împreună. Trăim unii pentru alţii toată viaţa, ascunzând evidentul după deget şi repetând la nesfârşit aceleaşi greşeli, fără a primi vreun sfat sau a avea curajul să întrebăm pe altcineva rezolvarea.

Eu sunt gata să-mi recunosc “erorile”, cele trăite şi pe cele despre care doar am auzit. Poate că va fi, într-un fel sau altul, un îndreptar pentru cei care nu le-au făcut încă. Dacă am dat-o în bară, măcar să fie cu folos. Poate că aşa îi voi îndemna şi pe alţii la o confesiune anonimă, pentru binele public. Haideţi, cei de pe margine, puţină sinceritate, nu vă zgârciţi!

13 comentarii:

  1. Mia, nu te simţi mai bine acum? :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu, doar stramba si neuniforma.
    Ma indrept insa alaturi de sotul si fiul meu - formam un puzzle perfect.
    La cat mai multe piese!

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place cum gandesti..ce numar de telefon ai...te iubesc si vreau sa te sun.Glumeam.

    Asa...cum ziceam?Imi place cum gandesti..ai dreptate si mai presus de atat definesti erorile destul de bine. App. Suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui:) *(Satirizam) Pune si urmatoarea greseala umana:Religia...will ya?:) Bine practic se include in societate...dar e atat de vasta (minciuna) incat merita un topic separat..:).Este o placere sa mai intalnesc si oameni putin mai intelepti intr-o lume atat de sumbra:) si intr-o tara care amplifica tot ce e negativ mai mult decat credeam ca se poate.Salut:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Domule Dark...sau sun...sau X, mai bine.

    Nu mi se pare că religia e o eroare, mai degrabă lipsa ei poate crea defecţiuni ireparabile (şi nu vorbim aici despre instituţia numită biserică, ci despre convingerea intimă a fiecăruia că există un "ceva" mai mare şi mai complex decât el, pe care tre' să fii cretin ca să n-o ai, după umila-mi părere).

    Cât despre complimenturi, mulţumiri şi pupături, să mai poftiţi pe la noi. Dacă dă Domnul să nu mă tâmpesc, poate mai scriu ceva interesant.

    Şi bună ziua, da.

    RăspundețiȘtergere
  5. Erm...Nu confunda religia cu dumnezeu..In nici un caz nu au legatura..Biserica este o institutie plasmuita de setea de putere a unora iar dumnezeu este ceva sau cineva care este mult peste gradul nostru de intelegere.Religia se refera strict la biserica.Convingerea ca exista ceva superior este doar o convingere.Daca nu exista religia(crestina cel putin..) nu exista nici inchizitia si daca nu exista inchizitia astazi colonizam spatiul...Aproximativ 400 de ani in care religia a tinut evolutia stiintei si tehnicii in loc,asta a fost rezultatul.Tie ti se pare ca exista vrajitoria de exemplu?Cum ti se pare ca pentru un dans in ploaie sau chestii asemanatoare considerate suspecte sa fii arsa pe rug asemenea multor sute de mii de femei(sau chiar mai mult)? De asemenea zi-mi ce bine face astazi religia? Exista legi care interzic furtul si omorul etc. Acum..revenind la acea entitate pe care o numim dumnezeu..Poate exista dar este ceva mult prea avanstat pentru ca noi sa-l intelegem..DAR.Dumnezeul bisericesc nu este altceva decat o minciuna destul de ieftina.Exista multe contradictii chiar si in biblie care il discrediteaza.Am fost facuti dupa chipul si asemanarea lui? No shit... Si atunci de ce traim intr-o lume in care si dupa multe mii de ani exista razboaie,foamete si mai mult rau decat bine? Uite inca ceva destul de simplu care poate sa dovedeasca faptul ca orice/oricine ne-a creat nu mai vegheaza asupra noastra de mult timp...: Vrea dumnezeu sa opreasca raul,dar nu poate? Atunci nu este omnipotent.Este capabil dar nevoitor? Atunci nu este bun.Este si omnipotent si voitor? Atunci de unde apare raul?Nu e nici capabil si nici voitor? Atunci de ce sa il numesti dumnezeu...?
    Te rog incearca sa meditezi putin asupra acestor lucruri si dupa aceea spune-mi sincera ca ai ajuns la concluzia ca biserica si logic,religia organizata nu sunt greseli umane..
    (Am scris atat de mult si din mai multe puncte de vedere deoarece nu stiu care sunt parerile tale despre tema respectiva.Daca esti agnostica (crezi ca exista un lucru mai maret dar nu stim inca ce e)nu lua in seama tot ce am spus.De asemenea poate ca nu m-am exprimat destul de bine/clar in primul mesaj.Greseala umana la care ma refer eu este biserica si religia organizata.Eu consider biserica si un zeu sau un lucru imposibil de perceput in intregime doua entitati diferite.Acum ca sa intelegi indignarea mea:Religia ORGANIZATA exista doar pentru a explica ceva inexplicabil (deocamdata cel putin) si pentru a da sperante false oamenilor simplii.De asemenea religia nu uneste oamenii cum ar trebui ci ii desparte...Deci la ce bun?)

    Seara buna:X

    RăspundețiȘtergere
  6. Eşti simpatic cum încerci tu să-mi demostrezi că biserica e caca şi trebe lăsată jos, ca şi copiilor mici. :)) A, da, şi-mi explici şi ce înseamnă "agnostic". Ştiu ce-nseamnă, nu sunt, sunt creştină şi pe deasupra şi credincioasă (adică aplic religia în care m-am născut).

    În primul rând, nu mai lua totul ad litteram. Religia este o metaforă, la fel ca şi Biblia, care tot metaforic trebuie citită (apropo, ai citit-o sau cârcoteşti din auzite?). Dacă o citeşti cum trebuie, descoperi că nu se contrazice, dimpotrivă, are o logică foarte frumoasă care nu poate decât să-ţi întărească-virgulă-convingerile.

    În al doilea rând, eşti drăguţ cum aştepţi să se pogoare Dumnezeu din ceruri şi să-i dea una peste ceafă lui Bush pentru toate războaiele pornite. Nu Dumnezeu a creat războaiele, nici foametea, ci drăguţii de noi. De ce? Pentru că avem liberul arbitru. Iar pentru deciziile astea vom fi răsplătiţi la un moment dat, dacă tot e să crezi în Dumnezeu până la capăt. Ce rost ar mai avea viaţa dacă ar fi trăită de Dumnezeu în locul nostru? Ne-ar deschide frumos poarta Raiului şi ne-ar pofti pe toţi în grădină. Doar că, mai întâi, trebuie să facă o mică selecţie, că s-a mai fript o dată, în trecut (mai ştii povestea cu Adam şi Eva?...)

    În al treilea rând, Biserica e cu erori pentru că e creată de oameni, care - ghici ce? sunt plini de erori. Nu laud nici eu toate deciziile luate de instituţia sus-numită de-a lungul timpului, dar nici noi n-o să fim arşi pe rug pentru ce-au făcut dacii în tinereţile lor. Ca şi instituţie, are un scop bun: de a propovădui religia, adică învăţătura cea dreaptă, ca să n-o luăm noi pe arătură, după capul nostru. Că aderi sau nu, este alegea ta, dar măcar e acolo pentru ghidare. De unde ştie dânsa ce să înveţe, vei întreba? Ei, ai auzit de un personaj numit Iisus? Şi nu-mi zice că nu crezi pentru că n-ai văzut cu ochii tăi, că n-ai fost martor nici la toate războaiele din istorie, dar tot le-ai învăţat în şcoală ca pe un adevăr incontestabil.

    Aşa că...(mă dor degetele deja) nu mă vei convinge că religia e rea, cum n-o să te conving nici eu că-i bună. De-aia e religie. Pentru că ALEGI dacă să crezi sau nu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ai dreptate:) Penultima fraza a aplatizat in principiu orice incercare de a-ti cere sa scrii despre eoarea pe care tu nu o consideri eroare (Ar fi prostesc din partea mea sa incerc in continuare dar totusi o sa imi spun parerea:P):) Parerile sunt pareri iar fiecare are un stil propriu si personal de a fi si propriile sale alegeri..De asemenea ai mare dreptate cand spui ca eu nu te voi convinge si nici tu pe mine..:P. Totusi,orice s-ar intampla nu o sa cred nici macar o secunda ca religia ar avea raspunsurile pentru intrebarile de baza/absolute...(de unde venim si unde ne ducem?!) din simpla lipsa de dovezi...si nu-mi spune ca biblia e cunvatul lui d-zeu pt. ca nici pentru asta nu ai dovezi.Nu cred,de asemenea,ca este calea salvarii de la prostia omului si de la autodistrugere...cel mai probabil tot stiinta o sa o rezlove si p-asta..


    In legatura cu ce ai spus mai sus:Poate ca nu dumnezeu a creat razboaiele dar credinta in el da...Ca si crestin sau om religios nu ai nici un drept sa contesti credinta altora(Nu ma refer la tine in persoana,ci in general)...ceea ce astazi lumea nu realizeaza...si de-asta mi se pare ca religia si credinta sunt ambele erori (pentru lumea asta in care exista mai multe religii,cel putin)...Omul este imperfect,inevoluat,incapabil de a accepta altceva in momentul in care este indoctrinat si devine periculos daca se simte amenintat(si se simte..) de alte religii care au alti zei si care si ele la randul lor sustin ca poseda adevarul absolut..Deci porneste cruciade...Religia nu a facut nici un bine pe care sa nu-l fi facut mai tarziu legile(sau logica,civica,filosofia) etc.(Sa nu furi,sa nu omori).Faptul ca lumea a iesit din pesteri,a descoperit focul,a inventat multe lucruri pe care astazi le consideram banale a facut adevaratul bine...Stii zicala : Magia unui secol,stiinta altuia? Asta este adevarul...Stiinta ne-a scos din grote si ne-a pus pe masa un calculator etc.Nu ai decat sa ma contrazici dar parerea mea va ramane neschimbata (Si a ta de altfel).Biserica si religia au incetinit evolutia,stiinta ne-a adus mai departe...stiinta ne-a adus in pragul autodsitrugerii si mai mult ca sigur tot stiinta ne va scoate din belele..Si peste multi ani se va intampla cu religiile actuale ce s-a intamplat si cu multe alte religii stravechi...vor "da coltul" una cate una...

    App. Cand am explicat ce inseamna agnostic nu am pornit de la o convingere cum ca tu nu ai stii ce inseamna ci pur si simplu am vrut sa fiu sigur si te rog sa ma scuzi daca te-am facut sa te simti prost:P

    Seara buna..:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Am observat ceva si am postat deja din pacate..O sa mai postez ceva:P.Nu iti alegi religia decat daca ai niste parinti care o permit.Crede-ma ca ar fi mult mai putini credinciosi daca ar fi lasati copiii sa se maturizeze din punct de vedere psihic si dupa aceea sa li se dea alegerea...Imagineaza-ti urmatoarele...Te plimbi pe strada intr-o zi si il intalnesti pe un om care-ti spune ca exista o girafa vorbitoare..Aceasta girafa vorbitoare,spune omul,a creat tot ce vezi si daca nu credem in ea o sa te tortureze pe vecie si o sa te faca sa suferi pentru o eternitate..(Pana in momentul de fata tu nu aveai notiunea de zeu/dumnezeu in minte,sa spunem ca te-ai nascut intr-o societate izolata de atei).Tu stii ca girafele nu pot vorbi si-l iei peste picior.El iti spune cu lacrimi in ochi ca jura ca poseda adevarul...Oricat ar insista nu o sa te faca sa crezi.E ca si cum as spune cu convingere ca am un caine vorbitor..Cam asta s-ar intampla daca nu am avea notiunea de d-zeu pana la maturitate..Si nu ar muri nimeni fara religia care dicteaza reguli...Regulile sunt intamplator si legi.
    :D Noapte buna iarasi:P

    RăspundețiȘtergere
  9. Dragule, ca să zic aşa, nu mai confunda religia cu fanatismul şi credinţa cu orgoliile feţelor bisericeşti. Tu asta-mi explici prin cruciadele pe care le condamni, laolaltă cu Inchiziţia, despre care ţi-am mai explicat, sunt condamnabile, dar n-o să-i linşăm pe preoţii de azi pentru greşelile preoţilor de ieri.

    Eronată nu e religia, ci modul în care oamenii o înţeleg, o aplică sau o condamnă, ca şi...tine, să zicem. E uşor de observat că ţii cu dinţii de un punct de vedere care e mai mult impulsiv şi pasional decât argumentat şi echilibrat. Asta se traduce prin NEcredinţă, care e la fel de provocatoate de pasiuni ca şi credinţa însăşi. De aceea n-ar trebui să argumente între cele două.

    Dar cel mai important e că Dumnezeu nu e girafa vorbitoare care "o să te tortureze pe vecie" dacă nu crezi în ea. El nu e suferinţă, pedeapsă, răzbunare şi mânie, nici siluire spirituală. El e iubire. Şi liber arbitru. Cel puţin, Dumnezeul meu aşa e.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ok :P Las-o moarta. Oricum o sa urmaresc blogul pentru ca ai niste teme interesante:D

    (App. imi e destul de indiferent ce cred altii si nu am incercat nici macar o singura data sa ii impun cuiva "religia" mea:D.Dumnezeul "tau" cum ai zis si tu este o versiune imbunatatita si este mai bun decat cel pe care il promoveaza biserica..E diferit.Tu spui ca e liber arbitru si iubire si poate chiar e pentru tine personal...Dar dupa dogma eu ar trebui sa ard in iad pe vecie pentru ca nu am ales "calea cea dreapta".Nu iti imagina ca sunt impotriva umanitatii sau ca sunt pro crima doar pentru ca biserica o interzice...Nu..Sunt doar impotriva unei dogme care indiferent ce as face(bine sau rau) in principiu tot in iad ma plaseaza deaoarece nu am vazut lumina.Sau cel putin asa mi-au spus cativa preoti,profesori de religie etc:D)

    Seara buna:p

    RăspundețiȘtergere
  11. Dar bine zici tu, dragă, să o lăsăm să moară, dar! Pe cine? Nu ştiu. Dar să moară, că ne enervează. Va ajunge în iad? Nu ştiu, era creştină? A, nu era? Atunci ajunge. De ce? Poi, că aşa a zis nenea profesorul. Cum care - ăla de religie. Iar dacă a zis nenea, aşa va fi, că dânsul are pile la Ăl-de-Sus şi ştie.

    Tu, frate întru creştinism ce eşti - ca să nu-ţi spun mai urât - nu-mi mai polua blogul neserios cu problemuri serioase de religie şi existenţă! Las-o pe dânsa la ea acasă, unde-o fi, în biserici sau pe-alături, şi la mine pe blog să râzi şi să faci pe prostul, că nu suportă săracu' prea multă inteligenţă şi imediat se prăbuşeşte tăt sub noi!

    Deci, să te pui frumos pe studiat, că nu mai sunt decât 20 (douăzeci!) de articole şi tu te-ai cramponat pe acesta - ba nu! nici pe acesta, ai inventat tu tema ta la comentarii şi mă tot baţi la cap, de parcă eşti la tine acasă.

    Deci, fugi, la treabă! Şi să mă iei cu sărumâna. :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Xela,draga:):P
    Am citit cam toate articolele (In afara de cel cu "De ce iubim barbatii") si comentariile au ramas aici deoarece aici am inceput sa comentez:o.

    Saru-mana!:O
    (Noapte buna).

    RăspundețiȘtergere

Haideţi, aruncaţi cu pietre!