luni, februarie 09, 2009

Eroarea nr. 10: Odă prieteniei

Stăteam eu zilele trecute şi mă gândeam (că aşa fac eu, o dată la câteva zile, gândesc) la prietenie. Cât de frumoasă e ea şi cât de valoroase şi cât de adevărată şi de toate cele. Şi cum e frumos şi indicat să ai prieteni adevăraţi, că aşa eşti mai bogat. Deci, îţi răsar vreo 2 vile şi 3 maşini în curte, pe cap de prieten adevărat, să înţeleg. Şi mă duse gândul la sintagma „prieten adevărat”, spre deosebire de opusul său, „prietenul neadevărat” sau „fals”. Că toată lumea zice cum că ar trebui să-i alegem pe cei din prima categorie şi să ne ferim de cea de-a doua, iar dacă aşa se zice, eu cred, că e de la mai mulţi oameni şi, deci, fundamental adevărat.

Apoi, m-am gândit în continuare cum deosebim cele două categorii de indivizi, aşa, ca să ne putem feri de cei falşi şi să ne avertizăm cunoştinţele, împărţind afişe şi pliante informative şi organizând o patrulă de cartier, pentru protecţie. Şi am făcut un portret-robot al idealului şi al inculpatului, din ceea ce se zice, care, după cum spuneam, e înţelepciune pură.

Aşadar, se cam zice că:

1. Prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte.

2. Prietenul adevărat te acceptă aşa cum eşti.

3. Prietenul adevărat nu te judecă.

4. Un prieten adevărat te înţelege şi te suportă orice ar fi.

5. El nu se schimbă şi nu te lasă să te schimbi.

6. Îţi ştie toate secretele.

7. Prietenul adevărat nu te jigneşte şi e delicat cu sentimentele tale.

8. Prietenul adevărat e tot timpul umărul pe care poţi să plângi.

9. Prietenul adevărat e un înger fără aripi.

Deci, „per a contrario” (adică pe invers), zic eu că:

1. Prietenul fals se cunoaşte tot timpul anului. Nu doar la ne-voie (atunci când NU-L VREI), ci şi la voie (când îl VREI). El apare şi când ţi-e somn şi lene şi vrei să te bagi în pat, dar şi când e de ieşit, de băut şi de ţinut frunţi prin băi publice. Deci, şi la nevoi şi lipsuri (...de somn), şi la voi şi surplusuri (...de alcool).

2. Prietenul fals nu te acceptă oricum. Dacă eşti prost, nu te lasă în prostia ta. Îţi dă şuturi prieteneşti în fund, până mai faci câte un pas înainte... De vrere sau de durere, nu are importanţă. Dar faci.

3. Prietenul fals te judecă, şi încă aspru. Dar bine face. Dacă eşti tolomac, ţi-o va spune. Dacă greşeşti, va ţipa la tine. Dacă eşti penibil, va fi primul care va face mişto, să te simţi şi să te schimbi. Măcar vei şti că dânsul JUDECĂ, chiar dacă pe tine, deci nu te-ai împrietenit cu un prost.

4. Un prieten fals, aşadar, nu te suportă orice ar fi. Că nu e maică-ta. Îţi va sta prin preajmă atâta timp cât se va simţi bine lângă tine, după care va căsca plictisit şi va pleca. Deci, dacă va sta, vei şti că e sincer şi nu politicos, iar tu eşti interesant şi nu un plicticos.

5. Ba, prietenul fals se schimbă şi te schimbă. El e în fiecare zi altul şi te face şi pe tine să fii altfel decât ieri , că de-aia te regăseşti în planşa aia drăguţă cu evoluţia umană, la ultima imagine. Grav ar fi ca prietenul tău de-o viaţă să te lase să gândeşti la 25 de ani ca şi la 15, căci el e un tolerant şi „te iubeşte oricum”. Prietenul fals îţi va zice să te dezmeticeşti, că eşti un tont.

6. Deci, prietenul fals nu-ţi cunoaşte secretele. Că faţă de el nu ai. Din moment ce le ştie cineva, nu mai sunt tocmai secrete (gândesc eu). Deci, faţă de prietenul adevărat se numesc tot „secrete”, că nu le ştie pe toate, dar faţă de prietenul fals sunt de mult bancuri şi vă hliziţi împreună de ele.

7. Prietenul fals e un porc şi un bădăran, care-ţi zice în faţă cât de mototol eşti şi cât de tare îl enervezi. El nu se ruşinează să zică „p***” şi „mă-ta” şi să compună înjurături ingenioase cu ele. Toate la adresa ta, prieteneşte, desigur. Dacă meriţi, desigur. Şi cu efect, bineînţeles. (Da, eu am cenzurat, că-s o doamnă şi roşesc.)

8. Prietenul fals nu e umărul pe care plângi, e palma după ceafă când îţi vine să plângi. E pumnul pe care îl meriţi când eşti lacrimogen şi disperat, e şutul în fund care te ridică de jos. Şi gluma porcoasă care te face să râzi şi să-ţi înghiţi lacrimile când eşti depresiv...

9. Prietenul fals e dracul cu coarnele la vedere, căci n-are nimic de ascuns. Nu înger fără aripi, care e tot om până la urmă, dacă n-are aripi. Deci, măcar nu e ipocrit. Recunoaşte că e drac, căci te împunge mereu şi-ţi spune „du-te dracului” în loc de „te iubesc”. (care înseamnă tot un fel de „vinolamine, tu, dragă”, dacă acceptăm faptul că dracul este el.)

Deci, mă scarpin eu în cap acum (a înţelepciune, nu alta) şi mă gândesc... Poate mă înrolez în patrula aceea de cartier, să curăţ străzile de prieteni falşi, să salvez populaţia. Daţi-mi-i mie, oameni buni, că par mai simpatici, îi duc la mine acasă şi concediez câţiva amabili.

Deci, eu, tânără inteligentă, 22 de ani, alte măsuri perfecte, pasionată de apusurile de soare din Windows, plimbări romantice pe bloguri şi discuţii profunde pe Messenger, caut prieteni falşi, pentru aventură de o noapte/relaţie de durată/căsătorie fictivă. Răspund cu aceeaşi falsitate.

Rog seriozitate.

16 comentarii:

  1. Jack, cu "i" la sfârşit şi doar când oamenii sunt falşi.
    Mia, ne bucurăm cu tine. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stau de 10 ani in fata monitorului si tot nu am gasit apusul de soare din windows :(
    Personal cred ca prietenii exista doar in vise/basme si filme, restul sunt doar detalii.

    RăspundețiȘtergere
  3. Xela, cu "I" la sfarsit este banal. Precum ai pune punctul pe "I".

    RăspundețiȘtergere
  4. Gabriel, prietenii ADEVĂRAŢI există doar în vise sau pentru nişte adormiţi. Prietenii falşi ne înconjoară, slavă Domnului...

    Jack, mamă, ştiu ce-ai vrut să zici. Reformulasem doar într-un mod convenabil mie, ca să exprim o părere...cum că ştii tu ce, cu beep-uri, despre oamenii falşi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Exista prieteni. Categorisirea lor in "falsi" consider ca este o eroare, respectivele persoane intra in alta categorie. Prieteni"adevarati" este pentru mine un pleonasm. Titlul insa merita toata consideratia..."oda prieteniei".

    RăspundețiȘtergere
  6. ...poate pana la prieteni..n-ar fi rau sa ne gandim si la modul nostru de a fi...

    http://www.bizcar.ro/Garcia_Marquez_Ultima_Scrisoare.php

    RăspundețiȘtergere
  7. *von stroeberg
    Am citit poetule, e miscator. Te face sa regreti fiecare secunda pierduta inutil.
    *Gigel
    Treaba cu prietenia si cu prietenii e asa de lunga si de mult de discutat incat ar trebui sa fie subiect de post :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Gigel, "prieteni adevăraţi" este pentru mine o utopie. (În sensul dat în articol expresiei, bineînţeles.) Tocmai de aceea am luat la şuturi sintagma, pentru că prietenii sunt doar de un fel. Restul sunt...resturi.

    Von Stroeberg, normal că ne gândim. Şi încercăm să ne curăţăm de erori...cu ironii şi noduri în papură. Dar să nu uităm, totuşi, că ăsta e spiritul Paginii.

    RăspundețiȘtergere
  9. A, da, mulţumesc pentru Scrisoare. E superbă şi dureroasă şi răscolitoare...ca orice gând în faţa morţii. De ce, oare, numai atunci ne dăm seama de tot ce a trecut pe lângă noi...Dumnezeu ştie. Vom afla cu toţii, într-un inevitabil final.

    RăspundețiȘtergere
  10. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  11. Xela nu numai atunci iti dai seama ce ai avut si ce a trecut. Atunci realizezi probabil lucrurile astea la un alt nivel. Am citit scrisoarea si intr-un fel sau altul am citit ce simt si ce gandesc, viata capata un sens abia atunci cand vezi cum alte vieti se termina. Atunci e prea tarziu sa mai faci ceva, atunci ramai cu nevoia de a vedea ziua de maine, cu acel el sau ea :). Dar acum nu are sens sa iti poluez comentariile degeaba, am sa imi permit sa iau scrisoarea si am sa o postez pe blogul meu alaturi de impresii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Si eu caut, punem de-o prima intalnire? Din aia cu lista facuta de acasa, desigur :p

    RăspundețiȘtergere
  13. Dar bineînţeles, un prieten fals e greu de găsit...

    Să începem cu un "asl pls"? :))

    RăspundețiȘtergere
  14. Un asl pls detaliat e de gasit pe blogul meu, la fel si un mod de contact daca lista mea de "cat de minunata sunt" iti trezeste interesul :))

    RăspundețiȘtergere

Haideţi, aruncaţi cu pietre!