Să mă luăm pe mine, de exemplu. Fiinţă normală, sociabilă, cu preocupări şi funcţie în viaţă, sunt în stare să aloc acestei activităţi mai mult decât am investit în toate relaţiile mele serioase puse cap la cap – şi nu mă refer la basic-ul 6-8 ore pentru buna funcţionare a organismului, ci la celelalte 6-8 ore pe care le dau din propria-mi generozitate doar pentru „aaaaah!...”-ul satisfăcut de a doua zi. (Probabil că nu m-aş prăpădi nici cu 5 pe noapte, dar nu vrem să riscăm una ca asta, nu?...)
Sunt sigură că nu-s singura care-şi împrăştie orele cu atâta nonşalanţă, chiar cu ochii închişi am putea spune, doar ca să se jelească mai apoi că de ce are ziua doar 24 de ore (din care vreo 14 utile, după calculele de mai sus) şi să-şi reamintească mereu că „n-are timp”. Uităm că tuturor ni se dă la fel, doar ni se ia în ordine aleatorie.
Ne place la nebunie să ne plângem că „tinereţea trece pe lângă noi”, că „viaţa e scurtă”, că „timpul zboară” şi alte bla-bla-uri melancolice, fără să observăm că timpul este cel mai ordonat şi mai simţit fenomen al vieţii noastre şi că-şi anunţă trecerea cu atâta precizie, încât s-a împărţit în unităţi minuscule de măsurare ca să ne putem sincroniza ceasurile după el şi să ştie orice tolomac exact cât de repede „zboară timpul”.
Cu toate astea, nu ezităm să-l umplem cu tâmpenii. Cercul vicios în care ne învârtim e de-a dreptul simpatic: dormim ca să avem energie să ne trezim şi să facem chestii, care încep în principiu cu a mânca, apoi a ne... merge la baie, apoi a face duş pentru că am mers la baie, a ne îmbrăca şi parfuma pentru a ieşi din casă pentru a merge la muncă şi a plăti toate chestiile pe care le-am mâncat şi alea cu care ne-am spălat, a ne întoarce acasă că doar ne-am murdărit şi tre' să facem duş din nou, după care să mâncăm că ne-am înfometat în timp ce ne murdăream şi, în final, să dormim că suntem obosiţi de la atâta muncă...
Deci, somnul nu-i singura trăsătură ilogică a fiinţei noastre, dacă ne uităm puţin la toate activităţile inutile de peste zi. Suntem un mecanism greu de întreţinut, extrem de costisitor şi imprevizibil, care poate claca în orice moment, dar în care se tot investeşte, deşi se câştigă profit puţin şi neuniform, după caz. Unii au nevoie de mai puţin, deşi produc mai mult şi viceversa şi probabil că suntem singura maşinărie care are voie să funcţioneze fără un scop anume, chiar dacă nu aduce profit. Nimeni nu vine să apese butonul de „oprit” dacă mâncăm combustibil aiurea. Deşi poate n-ar fi rău.
Timpul alocat funcţionării noastre efective este atât de îndelungat, încât abia mai avem vreme să citim manualul de instrucţiuni şi să vedem dacă nu ne-am deturnat cumva de la scop, fiind satisfăcuţi atâta timp cât maşinăria merge şi nu scoate sunete dubioase. Iar când într-un final tot scârţâie şi se prăbueşte eroic într-un morman de fiare, suntem aşa de surprinşi, de parcă nu ni s-ar fi zis frumos la ieşirea de pe linia de producţie că avem garanţie limitată.
Unii sunt mai mult decât satisfăcuţi de faptul că n-au timp să se întrebe dacă-s Volkswagen sau BMW, mulţumindu-se să constate că au patru roţi şi că, deci, tre' să meargă. Alţii-şi petrec prea multă vreme pe marginea drumului cu capota ridicată, studiind piese şi mai uită să conducă... Fiecare cum ştie. Dar e cert că toţi ne petrecem o grămaaaadă de timp la spălătorii, la ceruit şi la vopsitorii personalizate, doar ca să intrăm frumos în garaj, să nu se aşeze pe noi vreun firicel de praf.
Mă-ntreb ...producătorul, când ne-a conceput... ce-a vrut să facă din noi? Maşini de cursă sau de expoziţie?... Că eu ştiu să stau aşa frumos...
O sa ti se para interesanta: "Elogiu lentorii" de Carl Honore
RăspundețiȘtergeretu prin ce oras iti faci vecul?
RăspundețiȘtergeresper ca cluj napoca! :))
dorian, s-a scris o carte despre mine? :P
RăspundețiȘtergereIar Mihai, speri bine. Da.
Nu am cercetat inca pentru ca sunt si eu destul de lent...:)
RăspundețiȘtergereceva de socializare nu ai? vreo adresa de chat, profil de fb, gen!
RăspundețiȘtergeredesigur, daca si cand ai chef si in caz ca nu dernajeaza pe nimeni!